Sajólászlófalva Község Önkormányzata a korábbi években pályázatot nyújtott be, hogy a Polgármesteri Hivatal épületében működő felnőtt háziorvosi rendelő számára korszerű, új helyet alakítson ki. Ennek érdekében az épülettel szemközt található lakóépület átalakítását kívánta megvalósítani. A pályázat benyújtása óta eltelt időszakban történt jogszabályi változások és költségnövekedés miatt új megoldást kellett keresnie.

Ennek érdekében egy kisebb alapterületű új épület építését határozta el a Polgármesteri Hivatallal azonos telken így létrehozva egy kisebb intézményközpontot az ingatlanon.

Az épület elhelyezése során több változat megvizsgálásra került. Végül a döntés egy olyan elrendezésre esett, ami egyszerre tud illeszkedni a környezetre jellemző beépítésre, és képes egy kisebb települési tér létrehozására is.

A területre jellemző a hátsókertet levágó keresztcsűrös elrendezés. Ebben a formában a melléképület a portát kettévágva egy udvarra és kertre tagolja. Az új épületet a csűr pozíciójába helyeztük el. Így a létrejövő udvar egy kisebb teret képez, melynek a térfalai a meglévő Községháza, a községháza melléképülete, valamint a rendelő.

A rendelő épülete egyszerű tömeg. A tornácot imitáló széles eresz jelenít meg egy markánsabb, hagyományosabb formát.

A fedett előtérből egy szélfogó-előtérbe érkezünk. Az előtérből nyílik a dolgozói öltöző-mosdó, valamint a baba-mama szoba. Az előtérből tovább haladva érkezünk meg a váró helyiségbe. Mivel a házi orvosi rendelő előzetes időpontfoglalással működik így egyszerre több beteg jelenlétére ritkán kerül sor.

A váróból két külön rendelőhelyiség, valamint egy-egy ffi wc és akadálymentes wc nyílik. A két rendelő üzemideje nincs egymással átfedésben, így a költségtakarékossági okok miatt lehetőség van arra, hogy közös előtérből legyenek megközelíthetőek.

projekt:
Orvosi rendelő

helyszín:
Sajólászlófalva

kategória:
egészségügyi

tervezés éve:
2023-2024

megvalósulás:
2024-

építész tervezők:
Juhász-Nagy Balázs
Zsiros Renáta