Project Description

Az épület elhelyezésénél a cél az volt, hogy a pince természetes föld alatti jellegét idéző, egy támfalszerű végfallal és előtetővel megjelenő épület kerüljön kialakításra. A meredek terepadottságok lehetőséget biztosítottak arra, hogy a domboldalt felhasítva, zöldtetős megoldással, beékeljük a borászatot a lejtőbe.

A szigorú csarnokszerkesztésszerű alaprajzi rendszer építészeti karaktere a földbe hasított pince karaktert erősítve egy feszes tektonikus struktúraként jelenik meg. A pengeszerű kőburkolatú faltestek erősítenek rá a megjelenésre, és teremtenek vizuális kapcsolatot a tervezett panzióépülettel.

Az előtető vékony pengeszerű megjelenéssel ül rá a falpillérekre, majd az elkeskenyedő perem után fokozatosan megy át zöldtetőbe. A zöldtető eltüntetve az átmenetet a hegyoldal és az épület között szőlőtőkékkel kerül beültetésre.

Az alaprajzi struktúra a borászatot üzemeltető, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező borász funkcionális igényeinek megfelelően alakítottuk ki.

projekt:
Kerekmáriássy borászat

helyszín:
Tokaj

kategória:
ipari épület, vidék

tervezés éve:
2020

megvalósulás:
2020-

munkatársak:
Zsíros Renáta