A tervezett épület Felsőtárkány panorámás északi lejtőjén áll. Az építtető alapvető elvárása volt, hogy az épületen belül szintváltások, szinteltolások ne jelenjenek meg. Ez a terület geodéziai, és lejtés viszonyait figyelembe véve különleges megközelítést igényelt a tervezés során. Ennek következményként a terület több teraszra bontva, a jelenlegi lejtésviszonyokat maximálisan figyelembe véve alakítottuk ki a beépítést.

Az épület előtt az utcavonalhoz illeszkedően került elhelyezésre a gépkocsibeálló, amely fedettlen kialakítású. Az épület az utcavonalhoz képes kissé besüllyedve helyezkedik el, ahova a jelenlegi terepesésre illesztett tereplépcső vezet le. A lakótér szintje a teljes épületet figyelembe véve egységes. Az udvar irányába kialakított panoráma teraszról további pihenőteraszokra lehet lejutni, amelyek különböző hangulatban, különböző növénytelepítéssel kerülnek kialakításra.

Az épület a telek adottságait, és a szomszédos épületek elhelyezkedését, illetve az utcakép ritmusát figyelembevéve szabadonálló kialakítású. Az épület elhelyezkedése az utcaképi zavart is oldani tudja. Mivel a telek a környezetétől eltérően dupla telek szélességű, így az épület elhelyezkedése is a megszokott utcára merőleges kialakítás helyett utcával párhuzamossá válik, amely mintegy válaszol a szemközti beépítés zártsorúságára. Azonban éppen a meglévő beépítést figyelembe véve az épület harántengelye is hangsúlyt kapott kiemelve az utcára merőleges gerincirányt is. A fő tömegen a tetők hajlásszöge a hagyományos dőlésszöget, a 35-40 fokot követi. Ezt egészítik ki a hosszú tömeg tagolása érdekében alacsonyabb hajlású részek.

Az épület anyaghasználata a táji környezetre kíván reflektálni. Elsősorban kő-fa-cserép, és vakolt felületek dominálnak.

projekt:
DI családiház

helyszín:
Felsőtárkány

kategória:
családi ház, vidék

tervezés éve:
2020

megvalósulás:
2020

munkatársak:
Zsíros Renáta