Project Description

Hajdúszoboszló városa az 1925-ben felfedezett termál- és gyógyvíz példaértékű kihasználása miatt nemzetközileg is jegyzett fürdővárossá fejlődött. A Modernkori város a kőolajfúrásból született és a termálvizeivel teljesedett ki. A közel 100 éve tartó fejlődés eredményeként a város folyamatosan terjeszkedik a határvonalai felé. A városközpont kissé eltolódva, a város széléhez közel helyezkedik el, központjában a csónakázótóval. A tervezési terület pár száz méterre található innen, ám a furcsa központi eltolódás miatt határ a mentén helyezkedik el. A folyamatosan bővülő város lassanként kiszorítja a meglévő mezőgazdasági területeket és erdős részeket. Az egyik utolsó ilyen erdős terület keretezi a kiválasztott helyszínt. A közigazgatási határon túl, a várost kettészelő, oldalanként eltérő karakterű városrész között húzódó Debreceni út határolja, amely fontos tényező.

A tervezési terület Hajdúszoboszló Északkeleti részén helyezkedik el, a város határában, a gyógyfürdő- és üdülőterületekhez közel, a Debreceni út mentén. A pályázat lehetséges helyszínei a Szép Ernő utcai kollégium és nyári napközis tábor területe, a műfüves labdarúgó pálya területe, valamint a volt Hajdú kemping Szép Ernő utca felőli vége.

A telepítési lehetőségek részletes elemzése alapján egy olyan helyszínre esett a választásunk, amely nem esik bele a kijelölt tervezési területbe, hanem csupán közvetlenül szomszédos vele, ugyanakkor elhelyezkedése, mind reprezentációs, mind megközelítési, mind üzemeltetési szempontból ideális.

Az épület funkcionális rendszere a kiírás által támasztott követelmények szerint épült fel. A kiírás számos az alapfunkcióhoz csak a lazábban kapcsolódó egyéb funkcionális egységet is meghatározott. Ezek egységbe gyúrásával született meg a tervezett elrendezés.

Fontos kiemelni, hogy a kiírás szellemisége nyitottan hagyott olyan kérdéseket, amelyekre választ keresett a jelen pályázat keretében. Többek között ilyen volt a küzdőtér méretének meghatározása, amely alapvetően determinálja az épület struktúráját és méretét is. De ilyen nyitott kérdés volt az is, hogy a főfunkció mellett elhelyezhetőek-e az épületben olyan rendeltetési egységek is, amelyek bérbeadhatók, és hozzá tudnak járni a komplexum fenntartásához.

Az épületre valóban a komplexum a legtalálóbb kifejezés, hiszen egy multifunkciós épülethez képest is komplex, helyenként talán túl szerteágazó is volt az elvárt helyiség-struktúra.

A tervezés során két út állt előttünk. Megfelelve a lehető legtöbb funkcionális és helyiségigénynek egy relatív nagy épületet álmodunk meg, amely reprezentatív, nagyvárosi karakterrel kompromisszumok nélkül szimbolikus épületté válhat a település szívében, vagy több kompromisszummal, a terek minimalizálásával, a küzdőtér és a kiegészítő funkciók visszavételével egy egyszerű, kompakt épület születik.

Mivel a pályázat jellege is ötletpályázat, amelynek során az egyik elsődleges cél lehet, hogy a kiíró által meghatározott program – költség – elhelyezés hármas mennyire tud reális lenni, ezért azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy olyan struktúrát hozzunk létre, amely a lehető legtöbb relvárt funkciót integrálja, és törekedjünk arra, hogy ennek figyelembevételével gazdaságos megvalósíthatóság és fenntarthatóság, mint feltétel is megvalósulhasson. Ezen keresztül tudunk rávilágítani arra, hogy helyenként talán kompromisszumok árán tud majd megvalósulni egy ilyen együttes.

Az épület alapvetően két fő, egymástól elkülönülő funkcionális egységre és egyéb kiegészítő funkciókra tagozódik. Ennek megfelelően a két kiemelt rangú bejárattal rendelkezik, melyek a tömeg ferde korong alakú koronázó párkányának alacsony és magas pontja alatt helyezkednek el.

projekt:
Multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok

helyszín:
Hajdúszoboszló

kategória:
közösségi, sport, kulturális

tervezés éve:
2020

ötletpályázat:
kiemelt díjazás

munkatársak:
építészet: Zsiros Renáta
tartószerkezet: Janik Ottó

kapcsolódó:
Építészfórum