Project Description

Sukoró a Velencei-tó északi partján, a Velencei-hegység lábánál fekszik. A tervezéssel érintett ingatlan a település északi területeit, a hegység déli lábát uraló üdülő övezet közepén található. A Kilátó utca a település központjából kiindulva tör észak felé a lejtőkön. Nevéhez méltón déli irányban kitűnő kilátás nyílik a Velencei-tó irányába. A terület az utóbbi időszakban elhanyagolt állapotba került, az értékes növényállománya mellett elvadul cserjék, bokrok is megjelentek. A nyaraló ebben a környezetben, ideális tájolással és panorámával rendelkező telken helyezkedik el.

A helyi szólás szerint a „hegyre kutyorodott” Sukoró. Leginkább a hegyoldalba illeszkedő lankás, kanyargó utcák, a gyönyörű házak és a Velencei-tóra néző  felejthetetlen kilátás miatt kedveli minden itt élő és ide látogató. A hegység déli lábán kúszó szolid vedutából csak a templomok tornyai magasodnak az ég felé.

                               Sukoró Településképi Arculati kézikönyve

Az nyaraló övezet kacskaringó utcácskáiban az épületek szabadon álló módon helyezkednek el. A tájolás és a panoráma azonban jobban körülhatárolta azt a területet, ahol az építési helyen belül a ház elhelyezkedhet. Az ingatlant elmúlt időszakban az elvadult növényzet vette birtokába. Értékes faállománya mellett kisebb cserjék és bokrok alkottak sűrű szövetet.

Az építtetővel közös szándékunk volt, hogy az értékes növényállományból a lehető legtöbbet megőrizzük. A kertészeti felmérés után a területet az elvadult állománytól megtisztították, és kialakult az a terület, amely végső keretet adott az épület telepítésének.

Az épület megformálásakor a helyi jellegzetességek figyelembevétele és az építtetők letisztult formavilágban meghatározott elvárásai alapján egy egyszerű nyeregtetős-tornácos épület mint archetipus mai eszközökkel történő megfogalmazása mellett döntöttünk. Az épület déli hosszhomlokzatához kapcsolódó tornác, fedett előteret biztosít, és a kerti terasz, valamint a lakótér közötti átmeneti térként jelenik meg.

Az épület 3-mas osztatú. A központ lakó-konyhatér helyiségét két oldalról fogják közre a lakószobák terei. Északi irányban a domb árnyas védett területe felé a szülői lakosztály, az utca felé a gyerekszoba és a vendégszoba található.

projekt:
J nyaraló

helyszín:
Sukoró

kategória:
nyaraló, vidék

tervezés éve:
2019

megvalósulás:
2019