A meglévő épület eredeti funkcióját tekintve nyaralóépület. A terület szabályozási besorolása is ezen a területen lakó üdülő. Az utóbbi évtizedben azonban már lakóépületi funkciót tölt be,  éppen úgy, ahogyan a környezetében lévő többi kertes ház is.Ennek megfelelően a célunk az volt, hogy a meglévő épület alaprajzi kontúrját tiszteletben tartva módosítsunk az építészeti megjelenésen.

A bejárat területet toronyszerűen kiemelve, egy hangsúlyi elemet hoztunk létre. Ezt az épületrészt meleg hatású burkolattal láttuk el. Vágott mészkő és bontott téglaburkolatot kapott.

Az épület kert felöli tömege nem nem módosult, mindössze a nyílászárók elrendezése változott. Ezt hangsúlyozva a homlokzati színezést ezen a területen nem változtattuk Az utólagos hőszigetelésre törtfehér homlokzatvakolatot javasoltunk.

A bejárati torony kilátóként is tud funkcionálni.

Az építészeti anyaghasználat kialakításánál a gyönyörű táji környezet, és a panoráma fontos szeretpet játszott. Bár a terület az évek során már teljesen beépült a telek, és a telken lévő növényvilág, valamint a domborzati viszonyok hatására a telek teljesen intim, belső világ kialakulását tette lehetővé.

A kis konyha és étkező bővítése, a földszinti fürdőszoba megszüntetésével, egy olyan lakótér létrejöttét eredményezi, amely képes kiszolgálni a mindennapok során felmerülő igényeket. A bejárati terasz beépítésével mind a földszinten, mind az emeleten egy olyan plusz helyiség alakult ki ami a kiszolgáló helyiségek főtömegből való részbeni kihelyezését teszi lehetővé, ezáltal belső területeket nyerve.

A földszinti helyiségcsoport a lakótér helyiségeit tartalmazza. Nappali, konyha, étkező, és vendégwc található itt, míg az emeleti helyiségcsoport az „intim zóna”, hálószobákkal, és vizescsoporttal.

Az emeleti lépcsőelőtérből egy lehajtható létrán keresztül lehet a tetőkilátóra feljutni.

Az eredeti épületben található lépcső áthelyezésre került, így a tetőtéri szint optimálisabban használható ki.

projekt:
FS családiház

helyszín:
Miskolc, Miskolctapolca

kategória:
lakóépület, családiház

tervezés éve:
2008

megvalósulás:
2008-2009

alapterület:
150 m2