A jelenlegi épület nem felel meg az elvárt funkcionális követelményeknek. A szertár, és a szükséges kiszolgáló helyiségek elhelyezése miatt az épület átalakítása vált szükségessé. A tetőszerkezet állékonysága veszélyezteti a dolgozók biztonságát, ezért annak elbontására tettünk javaslatot. Mivel az épületelemek ilyen méretű épülethez képest túlzott mozgalmasságot eredményeztek volna, ezért az egységes megjelenés érdekében az épületet egy tetővel fedtük le.

Az tetőidom végein a környezet épületeihez hasonlóan kontyolt kialakítású. Látható, hogy az utca északi oldalán már megépült épületek nem a hagyományos utcára merőleges gerincformát követik, így mi is ehhez igazodtunk. Az épület gerince az utcával párhuzamos kialakítású. A környezetre jellemző az épületek tornácos kialakítása, ezt mindenképpen szerettük volna visszaidézni, és egyfajta újraértelmezett tornácot helyeztünk el az épület homlokzatára, mely összefogja az épület tömegmozgásait. A tornác pillérsora egy visszahúzott helyzetbe kerülve rendezi az épület homlokzatát, és a tornác egy nagyobb konzolos ereszben folytatódik, teljesedik ki.

Az épület belső átalakítása során a kialakítandó tűzoltóőrs üzemeléséhez szükséges helyiségeket és ajánlásokat vettük figyelembe. A bejárt mellé került a híradós helyiség, mely így pozícionálva mind a szertárra, mind az udvarra, mind a bejárati előtérrel vizuális kapcsolatban áll. Az épületben a legénységi szobát kiszolgáló öltöző, vizes helyiségcsoport, és pihenő-oktató-teakonyha helyiség is helyett kapott. Az épületben két szertár található, melyből csupán az egyik áll közvetlen kapcsolatban az őrssel. A másik szertárban az önkéntes tűzoltók gépjárműje kapott helyet.

projekt:
Katasztrófavédelmi örs rekonsturkciója

helyszín:
Gönc

kategória:
egyéb, középület, vidék

tervezés éve:
2013

megvalósulás:
2013-2014

munkatársak:
Juhász-Nagy Eszter